rap
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Mayıs 25, 2012, 06:09:02 ÖS
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kayra Röportajı (Reset Magazine)  (Okunma Sayısı 863 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pSko
Admin
*

[Tecrübe Puanı] +155/-14

Boşversene ( ! )

Durumum:
durum

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 21, 2009, 05:05:54 ÖS »

Müziğe bulaşma fikrinden ve kurmuş olduğunuz Gına grubundan söz eder misin?

Türkiye'dehiphop kültürüne ve bu müziğe bir şekilde bulaşmış birçok arkadaş gibiben de ilk başlarda ne bulduysam dinledim, Karabük’e gelen tümalbümleri edindim, gelmeyen albümler için sürekli sipariş verdikBitap'la beraber ve bir zaman sonra Bitap kendi çapında beatler yapmayabaşladı. Üniversiteye gittiğim ilk sene ufak ufak sözler yazmayabaşladım ve zaman geçtikçe dandik bir mikrofonun başında bir şeylerkaydetmeye çalıştık. Bu kayıtlar sonrasında ortaya güzel işler çıkmadıama yine de bir şeyleri görmemizi sağladı bu kayıtlar. Daha çokdinlememiz, daha çok araştırmamız gerektiğinin farkına varmayabaşladık. Bu esnada zaten biz farkına bile varmadan Gına diye bir gruporta çıkmış oldu ve görev dağılımı da kendiliğinden oldu. Gereksizgazlara gelip sürekli bir şeyler üretmektense biraz daha bilinçlenip,ne yaptığını bilen insanlar olarak bu işi icra etmenin gerekliliğinigörüp bu doğrultuda hareket etmeye gayret gösterdik. Karabük çıkışlıbir grup olarak Anadolu şehirlerinde yaşayıp müzik yapmaya çalışanbirçok arkadaşımız gibi bizim de envai çeşit sorunlarımız oldu heranlamda ama zaman geçtikçe bunun arkasına saklamanın ya da bunu bahaneetmenin haddinden fazla lüzumsuz olduğunun da farkına varıp, kendiiçimizde bir yüzleşme yaşayıp hemen hemen taşları yerine oturtup müzikyapmaya başladık.

Kayra olarak Gınaçatısı altında 3, toplamda ise 5 albüme imza attın ki bu albümlerdenbir tanesi gün yüzüne çıkmamış olsa bile, "İfade Derdi" ve "DoğumLekesi" albümleriyle belli bir kesmin dikkatini çektin. Sonrasında iseFarazi ile yapmış olduğunuz albümlerle müziğini farklı bir boyutataşıdın. Genel olarak müziğin adına bu süreci nasıl değerlendiriyorsun?

Gınaalbümlerinde genel hatlarıyla bakıldığı zaman sosyal, toplumsal yer yerpolitik diye tabir edebileceğimiz konular ön planda yer almıştı."ArsMoriendi" albümünden beri bir şekilde bu konulara değiniyorduk ama bunuyaparken herhangi bir bayrak altında girmeden, belli ideolojilerinkurbanı olmadan, sadece belli kesimlerin durumlarından bahsetmedenunderground duruşu bozmayıp, insani özelliklerin ön plana çıktığışarkılar yapmaya gayret gösterdik. Farazi&Kayra ortak albümserisindeyse işler birazcık daha şahsileşmeye başladı, değinilenkonularda ve birazcık da üslupta değişiklikler oldu. Bu tip bir projebenim hep istediğim bir şeydi çünkü hiçbir zaman belli konulara değinipbunlarla kısıtlı kalmak istemedim ama Farazi&Kayra albümlerindekibazı şarkılarda da Gına albümlerinde işlenen konulara yer vermeyeçalıştım. Misal ilk albümdeki Düş Peşindeyim; Düş Peşime bunaverilebilecek ön bariz örnek. Buna ek olarak Sarı Bıyıktan Öfkelerşarkısını derinlemesine analiz eden, alt metin okuyan arkadaşlar buşarkıda bahsedilen mevzuları da eminim anlamıştır. Yani demek istediğimGına albümlerinde işlenen konular yer yer Farazi&Kayra ortak albümserisinde de yer aldı, tamamen kopulmadı belli başlı konulardan amadaha başka bir anlatım şekliyle oldu bu ve konulara, üsluba başka birbakış açısı geldi.

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Beat'leriniFarazi'nin üstlendiği son iki albüm, diğer çalışmalarına nazaran dahafazla ilgisini çekti dinleyicilerin. Sence müziğine olan bu ilgiartışının ana sebebi neydi?

Sarhoş Palavralarıve Nahoş Nidalar olsun, Sarhoş Palavraları ve Bekar Evinde Kör Sineklerolsun galiba çok sık işlenen konuların işlenmediği, hemen hemenhepimizin yaşadığı belli başlı olayların storytelling yardımıylaaktarıldığı ve bana kalırsa somut şekilde olayların anlatıldığıalbümler olması vesilesiyle o albümlerde anlatılanlarda dinleyenlerinkendi hayatlarından da somut örnekler görmesini sağladı ve bu şekildedaha çok ilgi çeken bir hale geldi sanırım. Örnek vermek gerekirsesonuçta birçoğumuzun herhangi bir şehrin otogarıyla alakalı iyi kötühatıraları vardır, belli bir dönem yurtta kalmış insanlar bir şekilde ozamanları hatırlar, parkta bir arkadaşıyla demlenen ya da tek başınademlenen insan az çok anlar şaraba sarılı gazetenin hissiyatını vebunları bir albümde görünce kendisinden de bir şeyler görmüş olurzannımca. Eğer bir kitapta, filmde, tiyatro oyununda, şarkıda kendimizigörüyorsak ona daha çok sarılırız, bizi anlattığını gördüğümüz içindaha çok severiz. Bu ortak albüm serisinde galiba bu oldu. Dışarıdanbakınca benim tahminim bu şekilde oluyor bu albümlere olan ilgininartışıyla alakalı. Bunun yanında teknik mevzular da var işin içindetabii ki. Gına albümlerini kaydederken kullandığımız ekipmanlar ileFarazi&Kayra albümlerini kaydederken kullandığımız ekipmanlararasında fark vardı. Bu bir şekilde albümdeki ses kalitesininyükselmesini sağladı ve Bitap'ın da mixing işlemleriyle alakalıtecrübelerinin birazcık daha artmasıyla albümün ses kalitesi eskiyenazaran daha iyi bir hale geldi. Bu da işin teknik hanesine bir artıyazdırdı. Farazi’nin hemen hemen birçok türde yaptığı beatler, birbeatmaker olarak farklı tatlar yakalaması, sound bakımından geniş birçeşitlilik yaratmasıysa zaten apayrı bir boyut. Tüm bunlar birleşincegaliba ilk çalışmalara göre daha ilgi çeken albümler ortaya çıktı.

Sarhoş Palavraları ve Nahoş Nidalar" ile "Bekâr Evinde Kör Sinekler" isimlialbümlerinde farklı olay örgüleri, değişik hikâyelemeler ve anlatımlarele aldığını gördük. Türkçe Rap piyasasında pek de yapılmayan bir şeyiyapıyor olmak güzel bir duygu olsa gerek?

İkialbümün yazım aşamasında da, kayıtlarında da hem zevk aldığım zamanlarhem de çok bunaldığım zamanlar oldu ama tüm işler bitip şarkılardinlemek isteyen arkadaşlarla buluşunca derinlemesine yapılanyorumları, analizleri görünce insan bir şekilde mutlu oluyor. Eğerşarkılar birilerinin hayatına iki gram renk getirmişse, bir akşamsohbet eden iki arkadaşın muhabbetine meze olabilmişse, kendi halindeyaşayan bir insanın hayata bakışına yeni bir yön verebilmişse amacaulaşılmış demektir. Beni şahsi olarak asıl mutlu eden şey budur.Şarkılar tek başlarına bir mana taşımıyor galiba, eğer şarkılarbirileriyle buluşup onlara belli hissiyatlar yaşatabiliyorsa, oşarkıları dinleyen insanlar belli bir fikir birliği, kader birliği,öfke birliği yaşayabiliyorsa işte o zaman albümü üreten insanlarınemekleri en şahane karşılığı alıyor.

Müziği icra etmenin yanında iyi bir dinleyici olduğunu da biliyorum. Yurtdışındaki rap piyasasını ve albümleri irdelediğinde, ülkemizdekieksiklikler daha net ortaya çıkıyordur sanırım?

Beniki, üç sene evvel tek sorunun ülkemizdeki kitlenin bilinçsizliğiolduğunu sanırdım ama galiba üreten pozisyonunda olan bizlerin de bayabaya eksikleri var gibi. Bir kere en başta üretenden dinleyeneunderground kavramının ne olduğunun tam anlaşılmamış olması gibi birsorun söz konusu. Underground tavır, "üst tarafın" değerlerinireddeden, homofobiye, seksistliğe, kan emen rekabete, militarizmekarşı, kaba tabiriyle "kendinden olmayan" diye tabir edilebilecekinsanların haklarına saygılı, insani değerleri her şeyden önde tutan,insana saygı duymayı kendine görev biçmiş bir tavırdır en genelhatlarıyla ve benim bu zamana kadar anladığım kadarıyla. Ama bizimiçerisinde bulunduğumuz piyasada underground tavır görmeyi bırakın enlaçka magazinsel muhabbetleri görüyoruz. Nerde saçma sapan dedikodusalmevzu varsa orada onlarca insan,onlarca fikir görmek mümkün. Nedenböyle oldu, nasıl değiştiririz bu durumu çok net şekilde bilemiyorumama kesinlikle hepimizin bir şekilde bu duruma el atması lazım yoksadurum fena.İkinci olarak yurt dışındaki rap piyasasında envai çeşitçeşitlilik söz konusu. Şarkı sözlerinden, albümlerdeki soundlara, vokalçeşitliliğinden albüm kapaklarına kadar bu durum söz konusu. Türleriçin de geçerli aynı durum; abstract, emo, indie, hardcore, death rap,gangsta rap ana başlıklarından türeyen yığınla tür var. Bizim piyasayabaktığımız zamansa vakti zamanında herhangi bir kişinin başlattığıherhangi bir tür, üzerine hiçbir şey eklenmeden aynen alıp başınısenelerce gidiyor. Çok bariz şekilde bir tıkanma söz konusu, butıkanmanın aşılması için bazen cesur davranılıp, dinleyici beğenisininikinci plana atıldığı işler görmemiz lazım gibi ama kitlenin farklıolanı sindirmesi pek kolay olmadığından bazen bu işi icra edenlerin deşevki kırılıyor herhalde. Ayrıca direk internete endekslenmiş birpiyasanın varlığı söz konusu ki bu ilk başlarda iyi gözükürkenşimdilerde işlerin yavaşlamasına sebebiyet vermeye başladı. Vaktizamanında birçok albüm çıktı bandrollü, çok iyi sayılamayacak toplamaalbümler için bile bandrol basıldı ve bir şekilde dağıldı bu albümler.Şimdi insanlar kendi çaplarında albümler basıp dağıtmak için mücadeleveriyorlar ama basıp dağıtılan albümlerle alakalı onlarca sorun çıkıncaister istemez internetten albüm vermeye devam ediliyor. Bu işinbirazcık daha ete kemiğe bürünmesinin vakti geldi. Gerekli imkânlarsağlandıkça, beraber hareket edip şahsi münakaşaları bir kenara bırakıpbu kültür için mücadele ettikçe bu sorunlar da aşılmaz sorunlar değil,inşallah da aşılacak.

Sarhoş Palavraları ve NahoşNidalar" albümünde Hakan Günday'ın kitaplarından etkilendiğinibelirtiyorsun. Hatta kullandığın Kayra ismi, yazarın "Kinyas &Kayra" kitabından esinlenilerek alındı sanırım -yanılıyorsam düzeltlütfen-. Seni hayatın Kayra'sı olmaya iten sebep neydi? Neden Kinyasdeğil de Kayra oldun?

Evet, Hakan Günday'ın"Kinyas ve Kayra" romanındaki Kayra karakterinden esinlenerek Kayra'yıkullanmaya başladım. Hakan Günday'ı, Ahmet arkadaşım sayesindeüniversitenin ilk senesindeyken tanıdım. O zaman ciddi manadaetkilemişti beni, tüm kitaplarını okudum. Kinyas ve Kayra'nın ayrı biryeri olduğu için o romanı Gına-İfade Derdi albümü kaydettiğimiz senebir kez daha okudum ve Kayra'nın düşündükleriyle, ettiği laflarla benimo dönem düşündüklerim çok benzer şeylerdi. Romandan aldığım izlenimkadarıyla Kayra mutlu bir son ya da herhangi bir sonu beklemeyi tercihetmedi, edecek hali, dermanı kalmamıştı çünkü bir insanındüşünebileceği en maksimum düzeyde düşünmüş haddinden fazlahırpalanmıştı. Üniversitenin son senesine başlamanın arifesinderomandaki Kayra ile bir daha karşılaşmak, Kayra gibi düşünmenin zorluğuaz buçuk tatmış olduğunu sanmak ve hayatın insanın gözünde iyiden iyiyebüyümeye başladığı zamanlardan birini yaşıyorken, Kayra’nın sonunu birkez daha görünce dedim ben de Kayrayım. Birazcık toyluk, birazcık kötübir sene yaşıyor olmak, biraz da okulun bitmesinin yaklaşmış olmasıvesilesiyle hayatın gözümde büyümesi, Kinyas gibi hayatı yenidentoparlanmaktansa Kayra olmayı bana tercih ettiren sebeplerdi. Çok fazlaşey var bu kitapla alakalı konuşulabilecek, bu güzel soru içinteşekkürler, Ahmet’e de selamlar.

Gınagrubu altında çıkardığın albümlerde bazı siyasi içerikli parçalara imzaattın. Keza diğer albümlerinde de bu durumu hissettik. Şarkılarındakibu eleştirel söylemleri hangi maksatla yapıyorsun? Gelecekte yine butip parçalar dinleyebilecek miyiz senden?

Kendimdenbiliyorum müziğin, sinemanın, edebiyatın bir insanı ne denli etkileyip,dünya sorunlarına, ülke sorunlarına ne denli duyarlı hale getirebilecekkıvama ulaştırdığını. Misal Kazım Koyuncu hem kendi albümlerinde hem degrubu Zuğaşi Berepe'nin albümlerinde beni fazlasıyla etkileyip olaylarabambaşka şekilde bakmamı sağlamıştır. Keza Baskın Oran, Yıldırım Türkergibi isimler yazdıklarıyla aynı şekilde etki bırakmıştır üzerimde. Bunugörünce insan diyor neden biz de bir kişiye olsun düşündüklerimiziaktarıp dünyanın daha güzel bir yer haline gelmesine katkıdabulunmayalım. Kimisine göre ben şu an fazla sıradan laflar ediyor veboşa kürek çekiyorum ama yaşadığım yer olan Karabük'te konserlerdekonuştuğum yaşça benden küçük arkadaşların ülke sorunları hakkındaettiği yüzeysel olmayan, genel geçer fikirleri savunup sözde bilinçligözükme kaygısından uzak laflarını görünce diyorum ki daha çok uğraşıp,daha güzel şarkılar yapıp daha çok kişiye ulaştırmalıyızdüşündüklerimizi çünkü anlayan birileri var. Sonuçta Gına’nın,Farazi’nin bir yerlerde namının yürümesinden ziyade müziklerindeanlatılanların daha iyi anlaşılması ve bu sayede en azından bir şeylereduyarlı, kitlelerce kabul görmüş, yüzeysel ve "başa dert açmayacak"fikirleri savunmaktansa sürekli düşünerek, araştırarak, fikir üreterek,dünyayı daha yaşanılır bir yer haline getirmeye çalışan insanları buluponlara bir şeyler katmak asıl maharet. İleride kesinlikle bu minvaldeşarkılar gene olacak çünkü bizim şahsi sorunlarımızdan öte çok dahaönemli meseleler var üzerinde konuşulması gereken. Anlaşılmamaktan yada yanlış anlaşılmaktan korkmadan bir şeyler yapmalı, bir gram dahiolsa katkıda bulunmalıyız daha yaşanılabilir bir dünyanın oluşması için.

İleriye dönük olarak Türkçe Rap'e, müziğinle kazandırmak ve katmak istediğin değerler neler?

En genel şekliyle söylemek gerekirse underground mevzusunun daha iyianlaşılması için yapılabilecek ne varsa yapmaya gayret göstermekdiyebilirim. İsimlerden öte asıl olayın şarkılarda anlatılanlarolduğunun anlaşılması için, dillere pelesenk olmuş "saygı"nın hakikimanada yaşanması için, müziğin asıl işlevinin lüzumsuz rekabetolmadığını gösterebilmek için elimden ne gelirse yapmaktır amacım. Bunaek olarak, eğer varsa bizleri dinleyen ve ileride bu işi yapacak yaşçabizden küçük arkadaşlara, rap yapmanın belli kalıplar dâhilindeolmasının şart olmadığını gösterecek, müzikal manada olaylara farklıyerlerden bakabilmelerini sağlayacak şarkılar yapmak.

Çok teşekkür ediyoruz röportaj için. Son söz senin?

Bana kendimi ve müziğimizi daha net şekilde ifade edebilme fırsatınıverdiğiniz için çok teşekkürler.Alt kültürlerin yaşaması ve sesini dahageniş alanlarda duyurabilmesi için verilen mücadelede hem sizlere hembizlere çok fazla yük düşüyor ve bizler beraber hareket edipbirbirimizi daha iyi anlama yolunu seçtikçe işler daha güzel olacakumarım.

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

YASAL UYARI! 18 yaşından küçüklerin iletişim kurması tehlikeli ve yasaktır!

İstisnai bir durumdayım.. Kaideleri bozmaya meyilli...
pSko

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Kayra Röportajı (Reset Magazine)

Gitmek istediğiniz yer:  
Sitemap | List | Sitemap(2) | Arşiv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss